Αυξήσεις ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές βασικών προϊόντων για τον μήνα Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Εν μέσω πανδημίας και μέτρων περιορισμού, εν μέσω εργασιακής ανασφάλειας και -ουσιαστικά- μειώσεων μισθών, οι πολίτες καλούνται να σηκώσουν ένα ακόμη βάρος, αυτό της ακρίβειας και μάλιστα σε βασικά αγαθά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, από τη σύγκριση των τιμών Απριλίου 2020 – Απριλίου 2019, προκύπτει αύξηση-ρεκόρ ύψους 26% στις τιμές των φρούτων.

Επίσης, ακριβότερα κατά 5% πωλήθηκαν τον Απρίλιο του 2020 τα άλευρα και λοιπά δημητριακά, κατά 4,44% αυξήθηκε η τιμή του ρυζιού.

Αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στις τιμές του γάλακτος και του γιαουρτιού. Η τιμή του εβαπορέ ήταν αυξημένη κατά 7,35% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε κατά 2,46% και του γιαουρτιού κατά 4,73%.

Ανατιμήσεις καταγράφηκαν και στις παιδικές τροφές, της τάξης του 3,04%, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντική αύξηση της ζήτησης, λόγω της πανδημίας και της ανασφάλειας.

Αυξημένο το κόστος που κλήθηκαν να πληρώσουν οι πολίτες και για τα φαρμακευτικά προϊόντα, με τις αυξήσεις να αγγίζουν το 3,89%.

Τέλος, κατά 4% αυξήθηκαν οι τιμές στα απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού σπιτιού.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η αύξηση στις τιμές των προϊόντων επήλθε και σε αυτά που έχει καταγραφεί αύξηση της ζήτησης, λόγω της ανασφάλειας.

Άλλη μια επιτυχία της…αυτορυθμιζόμενης αγοράς και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Αναλυτικά οι αυξήσεις στις τιμές για τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019:

Φρούτα +26%
Γάλα Εβαπορέ +7,35%
Άλευρα και Δημητριακά +5%
Γιαούρτι +4,73%
Ρύζι +4.44%
Απορρυπαντικά – Είδη Καθαρισμού +4%
Φαρμακευτικά Προϊόντα +3,89%
Παιδικές Τροφές +3,04%
Φρέσκο Γάλα +2,46%

Παρά την αύξηση της ζήτησης λόγω της καραντίνας και της ανασφαλείας.

Gepostet von Ομάδα Μνήμης am Sonntag, 24. Mai 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here