Νέα επίθεση στο εισόδημα από 1/1/2024: Αυξήσεις στα διόδια κατά 7,6%

0
84

Νέα επιδρομή στο εισόδημα με τη νέα χρονιά επιφυλάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους πολίτες, αυτή τη φορά μέσω της αύξησης στις τιμές των διοδίων που έρχεται να προστεθεί στον κύκλο της αισχροκέρδειας.

Μετά από συμφωνία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των παραχωρησιούχων που διαχειρίζονται τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι αύξηση τα διόδια των οδικών αξόνων ανά την επικράτεια θα φτάσει κατά μέσο όρο στο 7,6%!

Πρόκειται για τη «μεταφορά» της αύξησης των διοδίων κατά 12% που δεν εφαρμόστηκε φέτος, 2023, σε τμηματική επιπλέον αύξηση την επόμενη τριετία.

Η πρακτική που ακολουθείται θέλει η προσαύξηση κάθε 1η Ιανουαρίου να υπολογίζεται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου (τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν στο 12%), ωστόσο τελικά δεν επιβλήθηκαν αυξήσεις την τρέχουσα χρονιά.

Η -πρώτη τότε- κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε πετύχει να αποφύγει μία προεκλογική έκρηξη στο κόστος μετακίνησης στο εθνικό οδικό δίκτυο. Μετεκλογικά βέβαια, έρχεται να αποζημιώσει τις εταιρείες για την «εξυπηρέτηση».

Οι αυξήσεις αυτές, θα είναι το «πρώτο κύμα» που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026 φτάνοντας το συνολικό 10% κλιμακωτά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Κόστος για Αθήνα – Θεσσαλονίκη και Αθήνα – Πάτρα

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου του 2024, ένα ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη (με ένα τυπικό ιδιωτικής χρήσης ΙΧ ) που μέχρι τις 31/12/2023 θα κοστίζει 31,35 ευρώ, πλέον θα χρειάζεται 33,75 ευρώ.

Αντίστοιχα, η διαδρομή από Αθήνα στην Πάτρα που τώρα σε ό,τι αφορά στα διόδια κοστίζει 11,80 ευρώ, με τα νέα δεδομένα θα αυξηθεί στα 12,70 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here