Μετά από 20 χρόνια από όταν ξέσπασε το σκάνδαλο για τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας Siemens, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την αθώωση των κατηγορουμένων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Οι δικαστές του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν για την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και επιπλέον ότι πρέπει να παύσει η σε βάρος τους ποινική δίωξη για πράξεις που έχουν τελεστεί μέχρι το 2002, λόγω παραγραφής.

Αναλυτικά η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, έχει ως εξής:

Μιχαήλ Χριστοφοράκος: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Πρόδρομος Μαυρίδης: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Αλέξανδρος Αθανασιάδης: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Karl Friedrich Eduard PIERER Von ESCH: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Thomas GANSWINDT: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Jörg Michael KUTSCHENREUTER: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Reinhard Herbert SIEKACZEK: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Wolfgang Paul Wilhelm RUDOLPH: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Heinz Wolfgang Ernst Keil Von JAGEMANN: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Franz Joseph RICHTER: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Γιώργος Σκαρπέλης: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Νικόλαος ΝΙΝΤΟ: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Γιώργος Αργυρόπουλος: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Δημήτριος Κουβάτσος: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Παναγιώτη Νικάκη: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Γιώργος Καλδής: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Αλέξανδρος Λέτσας: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Φάνης Λυγινός: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Jean Claude OSWALD: Παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα: Αθώα

Η ομολογία Τσουκάτου

Ήταν 26 Ιουνίου 2008 όταν ο Θόδωρος Τσουκάτος με την ιδιότητα του υπόπτου κατέθετε στον εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, εξασέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις του, σχετικά με την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων από τη Siemens.

Σε δηλώσεις του, ο Τσουκάτος επαναλάμβανε τη θέση που είχε διατυπώσει με την αρχική του δήλωση, ότι δηλαδή το επίμαχο ποσό κατατέθηκε τμηματικά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ για τις προεκλογικές ανάγκες του κόμματος το 1999, σημειώνοντας ότι «τα άτομα που ενεπλάκησαν στη μεταφορά, δεν έχουν καμία ευθύνη».

Ο ίδιος δήλωσε ότι νιώθει ήρεμος και δυνατός, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πικρία του γιατί, όπως είπε, η παράταξή του τον εγκατέλειψε. Ό,τι έκανα, το έκανα για το κόμμα, σημείωνε.

«Νιώθω δυνατός γιατί δεν έκανα κάτι για ίδιο όφελος, αλλά νιώθω και πικραμένος γιατί η παράταξη που υπηρέτησα πιστά επί 30 χρόνια με εγκατέλειψε και χωρίς αλληλεγγύη και θάρρος με άφησε μόνο μου», δήλωνε ο Τσουκάτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here