Οι ναζί στη φυλακή: Οι ποινές των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής

0
662

Με καθυστέρηση μίας ώρας από την προκαθορισμένη, ξεκίνησε, περίπου στη μία το μεσημέρι η συνεδρίαση του δικαστηρίου, με την Πρόεδρο, κα Λεπενιώτη, να ξεκινάει τη σημερινή ιστορική διαδικασία με την εκφώνηση των ονομάτων των καταδικασθέντων.

-Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβάλλει το δικαστήριο στο Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 10 έτη κάθειρξη για την ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

-Ποινή 13 έτη στο Νίκο Μιχαλολιάκο για τη διεύθυνση της Χρυσής Αυγής και φυλάκιση ενός έτους για παράνομη οπλοκατοχή.

-Αντίστοιχα ποινή 13 ετών κάθειρξης στο σύνολο της ηγετικής ομάδας, Γ. Λαγός, Η. Κασιδιάρης, Χρ. Παππάς, Η. Παναγιώταρος, Γ. Γερμενής, για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με εξαίρεση τον Ματαθαιόπουλο, που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξης.

Με αυτές τις ποινές δεν υπάρχει θέμα ανασταλτικότατας και η ηγετική ομάδα οδηγείται στη φυλακή.

-Οι Ηλιόπουλος και Κούζηλος κάθειρξη 7 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι Ζησιμόπουλος, Γρέγος, Μπραμπαρούσης, Ζαρούλια και Κουκούτσης καταδικάζονται σε ποινή κάθειρξης 6 ετών.

-Οι Χρυσοβαλάντης, Αλεξόπουλος, Ευστ. Μπούκουρας, Ν. Μίχος και Μιχ. Αρβανίτης στους οποίους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, έλαβαν ποινή κάθειρξης 5 ετών.

πυρηνάρχης Νίκαιας Γ. Πατέλης έλαβε 8 έτη κάθειρξη για τη συνέργεια σε ανθρωποκτονία και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση 6 έτη.

πυρηνάρχης Περάματος A. Πανταζής καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, σε 6 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 6 έτη (2 χρόνια για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα).

Οι ποινές για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών: Ποινή 6 ετών για τους Δ. Αγριογιάννη, Μ. Ευγενικό, Θ. Μαρία, Κ. Παπαδόπουλο και ποινή 8 ετών για τον Α. Πανταζή.

-Οι ποινές για την επίθεση στο ΠΑΜΕ: Ποινή 2 ετών στους Κ. Αντωνακόπουλο, Ι. Καστρινό, Α. Πανταζή, Α. Χατζηδάκη.

-Για τη δολοφονία του Σ. Λουκμάν, οι καταδικασθέντες Στεργιοπουλος και Λιακοπουλος καταδικάσθηκαν σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Έχουν ήδη καταδικαστεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για την ανθρωποκτονία σε 21 έτη κάθειρξη συν 5 μήνες έκαστος.

Έξι χρόνια στην ανθυπαστυνόμο Βενετία Πόπορη

Ποινή 6 ετών επέβαλε το δικαστήριο στην ανθυπαστυνόμο Βενετία Πόπορη, η οποία στις 18.09.2013, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία Φύσσα και λίγο πριν γίνει η έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, προειδοποιούσε τους συναγωνιστές της με μήνυμα που έγραφε «εντός ολίγου ντου στα γραφεία στον Πειραιά».

Κατά την έρευνα στο σπίτι της κατασχέθηκαν όπλα, εκατοντάδες φυσίγγια, πολλά μαχαίρια, σιδηρογροθιές κ.ά., για τα οποία κατέθεσε απολογούμενη ότι τα κατείχε παράνομα αλλά ήταν για… συλλεκτική χρήση.

Μετά την εξέταση ενός μάρτυρα, το δικαστήριο διέκοψε για αύριο, Πέμπτη, στις 10 το πρωί για να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση μέσα από την πρωτοβουλία Golden Dawn Watch στο twitter

«Μόλις ενημερωθούμε αρμοδίως για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ θα προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους. Η αστυνομία είναι πανέτοιμη και γνωρίζει πού είναι ο καθένας», ενημέρωναν αστυνομικές πηγές, το πρωί της Τετάρτης, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Την Τρίτη, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε ισόβια για τον Γιώργο Ρουπακιά, ενώ για τους επτά της ηγετικής ομάδας πρότεινε ποινή φυλάκισης 13 ετών. Η εισαγγελική πρόταση αφορά στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ως ανώτερη ποινή τα 15 χρόνια.

Επιπλέον, η εισαγγελέας της Έδρας, πρότεινε ποινή φυλάκισης 7 ετών για τους πρώην βουλευτές στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης.

Για τους πρώην βουλευτές οι οποίοι καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, Μίχος, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος και Αρβανίτης η εισαγγελέας προτείνει 5 χρόνια κάθειρξη.

Επίσης η ίδια πρότεινε 8 χρόνια κάθειρξης για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας και μικρότερες ποινές σε όσους είχαν ελαφρυντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους Μιχαλολιάκο, Λαγό και Κασιδιάρη η συνολική ποινή των εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 14 χρόνια μαζί με αυτές για παραβίαση του νόμου περί όπλων. Για τους πυρηνάρχες Πατελη και Πανταζή που καταδικάστηκαν για συνέργεια στην δολοφονία Φύσσα, για οπλοκατοχή αλλά και ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης η ποινή φτάνει στα 12 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here