Όταν ο Στουρνάρας έδειχνε Τσακλόγλου για την κατάργηση του αφορολόγητου των πολυτέκνων

0
364

Επιστροφή στο μαύρο και ζοφερό παρελθόν των μνημονίων σηματοδοτεί η προσπάθεια ανασχηματισμού του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην ξεκάθαρη αναβάθμιση των Σκυλακάκη – Παπαθανάση, εκ των οποίων η πρώτη είχε ουσιαστικά διαρρεύσει εδώ και μέρες, ήρθε να προστεθεί ενός γνωστού στην ελληνική κοινωνία από τα παλιά.

Ο λόγος για τον καθηγητή Παναγιώτη Τσακλόγλου που αύριο θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κ. Τσακλόγλου έγινε ευρύτερα γνωστός το 2012, ως δεξί χέρι του τότε Υπουργού Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Γιάννη Στουρνάρα, εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης και σκληρών μνημονιακών μέτρων.

Προ εκείνης της περιόδου, υπήρξε σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.

Ωστόσο, η κρίσιμη ημερομηνία για τον ίδιο ήταν η 28η Νοεμβρίου του 2012. Όταν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Υπουργού Οικονομικών με θέμα τις αποφάσεις του Eurogroup, ο πολιτικός του προϊστάμενος, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον κατονόμασε για την απόφαση περικοπής του αφορολόγητου των πολυτέκνων!

Αντιγράφουμε από την απομαγνητοφώνηση του επίμαχου σημείου:

Κράλογλου: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για ανάγκη να επαναπροσδιορισθεί η κοινωνική πολιτική, να είναι στοχευμένη, να έχει αποτέλεσμα και θέλω να ρωτήσω ένα μέτρο όπως για παράδειγμα συζητιέται που αφορά στην κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου για τα προστατευόμενα τέκνα συνάδει με τις προσπάθειες να έχουμε κοινωνική συνοχή;

Στουρνάρας: Βεβαίως διότι αυτό δινόταν ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης της οικογένειας και θα αντικατασταθεί από στοχευμένη δαπάνη για παιδιά η οποία θα εξαρτάται από κοινωνικά κριτήρια. Μάλιστα ο κ. Τσακλόγλου που είναι εκ των θεωρητικών που έχουνε συλλάβει αυτήν την ιδέα, ίσως αν θέλει να σας πει λίγα λόγια παραπάνω. Δεν θα μας κάνει τον τεχνοκράτη μόνο.

Τσακλόγλου: Οι φτωχοί με ένα παιδί αξίζουν την βοήθεια μας;

Δημοσιογράφος: Όλοι την αξίζουν.

Τσακλόγλου: Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Αλλά πώς …… (δεν ακούγεται)

Τσακλόγλου: Είμαστε σε μία οικονομία η οποία βρίσκεται με πάρα πολύ λίγους πόρους να πετύχει πάρα πολλά πράγματα, άρα νομίζω ότι το σημαντικότερο από όλα είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Αυτή τη στιγμή με τις απαλλαγές για παιδιά οι οποίες δινόντουσαν εκείνοι οι οποίοι ωφελούντουσαν ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν καταθέσει φορολογική δήλωση και ήταν από ένα σημείο και πάνω. Δεν είναι οι πλέον αναξιοπαθούντες της κοινωνίας.

Δημοσιογράφος: ……(δεν ακούγεται)

Τσακλόγλου: Αφήστε με να ολοκληρώσω. Το δεύτερο είναι το ότι τα επιδόματα που δινόντουσαν μέχρι στιγμής, τα οικογενειακά, δεν ήταν κάτι το οποίο ήταν συνάρτηση των αναγκών, ήταν απλώς πολυτεκνικά επιδόματα. Οι πολύτεκνοι οι οποίοι είναι πτωχοί θα λάβουν και τώρα επιδόματα και μάλιστα πιο υψηλά. Οι πολύτεκνοι όμως οι οποίοι βρίσκονται στο πιο πάνω μέρος της κατανομής πράγματι αυτοί δεν θα ωφεληθούν. Εκείνοι οι οποίοι θα ωφεληθούν πάρα πολύ κιόλας είναι νοικοκυριά με ένα ή δύο παιδιά και ενδεχομένως και με τρία ακόμα που βρίσκονται στο πολύ κάτω μέρος της κατανομής.

Δημοσιογράφος: Θα αντισταθμίσετε τις απώλειες από τις κατά …… (δεν ακούγεται)

Τσακλόγλου: Προφανώς και δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο.

Δημοσιογράφος: …… (δεν ακούγεται)

Τσακλόγλου: Τι εννοείτε αν το συνολικό ποσό είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις; Γνωρίζετε περίπου πόσες ήταν οι περικοπές που κάναμε; 13,5 δισεκατομμύρια. Προφανώς δεν ισχύει αυτό το πράγμα.

Στουρνάρας: Νομίζω ότι το καλύψαμε εκτός αν υπάρχει κι’ άλλη ερώτηση.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» της 29ης Νοεμβρίου 2012:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here