Σοκαρισμένη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα την εν ψυχρώ – σαδιστική δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd στη Μινεάπολις των ΗΠΑ.

Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ένας αστυνομικός πατώντας με το γόνατό του στο λαιμό τον 46χρονο του προκάλεσε ασφυξία, προκαλώντας του ασφυξία και τελικά τον θάνατό του. Οι εκκλήσεις του θύματος να σταματήσει καθώς δεν μπορούσε να αναπνεύσει με τη φράση «I cant breathe» (Δεν μπορώ να αναπνεύσω) αποτελεί το σύνθημα των χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία του αστυνομικού αλλά και όσων εμπλέκονται στη δολοφονία του.

Η πρώτη αντίδραση της Αστυνομίας της Μινεάπολις ήταν πως ο 46χρονος Αφροαμερικανός αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν αφού κλήθηκαν στο σημείο επειδή κυκλοφορούσε μεθυσμένος στον δρόμο. Ωστόσο, βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δείχνει πως ο Floyd δεν αντιστάθηκε στους αστυνομικούς και ήταν συνεργάσιμος από την αρχή.

Την Τρίτη, έγινε γνωστό πως οι συνολικά τέσσερις αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο περιστατικό αποπέμφθηκαν από το Σώμα και πως το FBI αναλαμβάνει την έρευνα της υπόθεσης.

Ο θάνατος του Floyd πυροδότησε μια σειρά από διαδηλώσεις και επεισόδια τόσο στη Μινεάπολις όσο και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, ενώ τα hashtags #icantbreathe, #sayhisname και #justiceforfloyd – #justiceforgeorgefloyd έχουν γίνει τάσεις -παγκοσμίως- στα social media.

Οι ΗΠΑ του Τραμπ, πορεύονται τα τελευταία χρόνια με το (εθνικιστικό) σύνθημα «Make America Great Again», συσπειρώνοντας γύρω από τον Αμερικανό Πρόεδρο ακροδεξιά και ρατσιστικά ακροατήρια – εν δυνάμει ψηφοφόρους του.

«Άφησαν την αστυνομία να κάνει ελεύθερη τη δουλειά της», όπως επιδιώκει -και ήδη κάνει- η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή να αυθαιρετεί στο όνομα της «πάταξης της ανομίας», και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μπροστά μας.

Άλλωστε, δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από την εποχή που ο σημερινός Αντιπρόεδρος και Υπουργός Ανάπτυξης της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωνε με πάθος ότι θα «ψήφιζε Τραμπ και με τα δύο χέρια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here