Η μαζικότητα και ο δυναμικός παλμός ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του σημερινού πανκαρδιτσιώτικου συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών ΕΟΑΣΚ και Εμπορικού Συλλόγου, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης μας και έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση να κάνει πράξη εδώ και τώρα τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για άμεσες αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων και έργων αποκατάστασης των υποδομών που καταστράφηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».

Οι ομιλητές εκπρόσωποι τοπικών φορέων, σωματείων, συλλόγων και οργανώσεων απαίτησαν να πάψει ο Νομός Καρδίτσας να είναι ο «φτωχός συγγενής» στην κεντρική Ελλάδα, άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής των περιουσιών των πληγέντων και γενναίο «πακέτο» στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας για να σταθεί ξανά ο νομός στα πόδια του!

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου για τους πληγέντες του Νομού Καρδίτσας αναφέρει τα παρακάτω:  

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε στη Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας στις 5-10-2020, ύστερα από το κάλεσμα των φορέων και σωματείων του νομού, αποφασίσαμε ομόφωνα τα παρακάτω:

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους τα ακόλουθα απαραίτητα μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιός μας:

 • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών, υπόγεια – βοηθητικοί χώροι και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου (μελισσοσμήνη κ.α), μηχανολογικού εξοπλισμού στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος των αναγκών, για την άμεση λειτουργία των επιχειρήσεων και καταστημάτων.
 • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρι ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι καταστηματάρχες, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που  δεν λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι- μελισσοκόμοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο.
 • Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς  την απομάκρυνση της λάσπης και άλλων υλικών από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και  τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνει αυτό με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις πιο άμεσες ανάγκες. Προϋπόθεση είναι ΤΩΡΑ να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
 • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
 • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά – αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση. 
 • Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και πολλοί έχουν μείνει λόγω της πλημμύρας, χωρίς μεροκάματο, να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο. 
 • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων του νομού σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη σε όλους τους πληγέντες. 
 • Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή  πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
 • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικού- νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Να παρθούν  όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας  του νομού που υπολειτουργούν.
 • Να αποκατασταθεί η Δημοτική Πινακοθήκη και να διασωθούν τα έργα τέχνης, γιατί είναι περιουσία του λαού της Καρδίτσας. Ταυτόχρονα να στηριχθούν και να ενισχυθούν οικονομικά οι πολιτιστικοί – μορφωτικοί σύλλογοι που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και οι αθλητικοί ερασιτεχνικοί σύλλογοι και σωματεία του νομού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here