41 ημέρες πριν από τον εντοπισμό των κρουσμάτων στο Γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωνε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί νέο υγειονομικό πρωτόκολλο που προβλέπει «περισσότερα και συχνότερα τεστ στα γηροκομεία, τους οίκους ευγηρίας και σε άλλους χώρους κοινωνικής φροντίδας».

Αλλά όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, είχε να πραγματοποιηθεί τεστ από τον Αύγουστο, δηλαδή για ένα μήνα από χθες, που εντοπίστηκαν τα κρούσματα.

Ακολουθεί η επίσημη απομαγνητοφώνηση της ερώτησης και της απάντησης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών:

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε στα προληπτικά τεστ σε εργαζόμενους στο Δημόσιο. Ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης για τεστ κορονοϊού στους οίκους ευγηρίας, γιατί εκεί -φαντάζομαι να συμφωνείτε- υπάρχει πλέον ένα θέμα.

Στ. Πέτσας: Ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας μας, που συγκράτησε σημαντικά και τον αριθμό των θυμάτων, ήταν ότι αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά το θέμα των γηροκομείων και γενικά των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού. Η προσπάθεια που κάνουμε ξανά είναι να υπάρξει στεγανοποίηση ως προς το ενδεχόμενο να μεταφέρονται κρούσματα από το εξωτερικό στο εσωτερικό οίκων ευγηρίας, γηροκομείων και γενικά όπου φιλοξενούνται ευάλωτοι συμπολίτες μας. Αυτό φαίνεται ότι για να αποδώσει χρειάζεται ένα άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο. Ήδη έχουν γίνει επικοινωνίες ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας -τον Υπουργό τον κ. Κικίλια, τον Υφυπουργό τον κ. Κοντοζαμάνη- και την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κύρια Μιχαηλίδου, προκειμένου να έχουμε σύντομα ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο, που θα προβλέπει περισσότερα και συχνότερα τεστ στο προσωπικό, στα γηροκομεία μας, τους οίκους ευγηρίας και σε άλλους χώρους κοινωνικής φροντίδας. Έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι, σε συνδυασμό με την απαγόρευση των επισκεπτηρίων, ότι δεν μεταφέρονται στο εσωτερικό των δομών αυτών κρούσματα κορονοϊού, τα οποία μπορεί να έχουν πολύ θλιβερές επιπτώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here