Σαν σήμερα, 17 Αυγούστου του 1944 στην Κοκκινιά, οι ναζί κατακτητές με τους ντόπιους συνεργάτες τους εκτελούν εκατοντάδες αντιστασιακούς, συλλαμβάνουν χιλιάδες και καταστρέφουν δεκάδες σπίτια μέσω εκτεταμένων εμπρησμών.

H αντιστασιακή δράση των κατοίκων της Κοκκινιάς (σημερινή Νίκαια) μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ, είχε προκαλέσει την οργή των Γερμανών και των ταγματασφαλιτών, με τους τελευταίους να πρωταγωνιστούν, φορώντας κουκούλες, στην αναγνώριση και υπόδειξη των αγωνιστών και των ηγετικών στελεχών της αντίστασης.

76 στελέχη του ΕΑΜ εκτελούνται, όπως και 46 πατριώτες στη συνοικία «Αρμένικα». Ακόμη 30 Κοκκινιώτες σκοτώνονται σε μεμονωμένα επεισόδια, ενώ 4 καίγονται από την πυρπόληση τουλάχιστον 100 σπιτιών από τους επιδρομείς.

Συνολικά, τα θύματα του «Μπλόκου της Κοκκινιάς» ανέρχονται σε 315. Την ίδια ώρα, περίπου 6.000 άνδρες οδηγούνται με ισχυρή συνοδεία στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, εκ των οποίων περίπου 1.200 μεταφέρονται σε γερμανικά στρατόπεδα, αρκετοί από τους οποίους θα εκτελεστούν ή θα πεθάνουν από τις κακουχίες.

Τα γεγονότα του «Μπλόκου της Κοκκινιάς» αναπαριστά η ταινία του 1964 «Το Μπλόκο», σε σκηνοθεσία του Άδωνι Κύρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here