Όταν ο Μιωνής αποθέωνε την κυβέρνηση Σαμαρά μετά από μόλις 4 μήνες διακυβέρνησης

0
329

Στα όρια της θριαμβολογίας για τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του Σαμαρά ήταν το περιεχόμενο του άρθρο γνώμης που δημοσίευε στις 22 Οκτωβρίου του 2012 ο Σάμπυ Μιωνής στην εφημερίδα του Ισραήλ «Ηaaretz».

«Ελπίδα ανάμεσα στις δυσκολίες στην Ελλάδα», ήταν ο τίτλος του άρθρου – γνώμης, με τον επιχειρηματία να τονίζει ότι ο Σαμαράς αρχίζει «να γυρίζει την κατεστραμμένη οικονομία της Ελλάδας» καθώς «όταν εξελέγη τον Ιούνιο, η Ελλάδα ήταν μόλις ένα βήμα μακριά από την έξοδο από το ευρώ, και δεν υπήρχε καμία ελπίδα. Τώρα, μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, ο Σαμαράς κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους ότι υπάρχει πράγματι ελπίδα και ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να κάνει ό, τι πολλοί θεωρούσαν αδύνατο: Την επιστροφή της Ελλάδας».

Στο ίδιο άρθρο ο Μιωνής αναφέρεται ονομαστικά και στον τότε Υπουργό Οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι ο Σαμαράς κινείται «σε συνεργασία με μια μικρή ομάδα συμβούλων, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα», συνεχίζοντας τα εγκωμιαστικά σχόλιά του για τον τότε Πρωθυπουργό ακόμα και όταν αυτές αφορούσαν περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις στο δημόσιο αλλά και το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων».

Ο κ. Μιωνής, σχεδόν 4 μήνες μετά τη νίκη Σαμαρά στις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ανέφερε επίσης ότι ο τότε Πρωθυπουργός χαίρει της εκτίμησης των Ευρωπαίων ηγετών, αναφέροντας την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Μόντι και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σε άλλο σημείο του κειμένου του, ο Μιωνής επιχειρεί και μια αναφορά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο αρθρογράφος αφού αναφέρει ότι η ανεργία είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα και ότι πρόκειται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο σημειώνει: «Και εν μέσω όλων αυτών, τόσο τα αριστερά κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα νεοναζί κόμματα της Χρυσής Αυγής κερδίζουν δημοτικότητα καθώς οι άνθρωποι γίνονται πιο απελπισμένοι και αρχίζουν να κατηγορούν την κατάσταση της Ελλάδας σε όλα και σε όλους, από τον καπιταλισμό έως τους παράνομους ξένους εργάτες και περιστασιακά, στους Εβραίους»…

Κλείνοντας το κείμενό του ο Μιωνής κάνει και μια ανάγνωση των τάσεων που ο ίδιος διαπιστώνει στην κοινή γνώμη: (Οι πολίτες) «ελπίζουν για μια λιγότερο διεφθαρμένη, πιο ελεύθερη οικονομία στην οποία θα αποτιμάται η σκληρή δουλειά και όχι οι συνδέσεις»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο -μοναδικό και το τελευταίο ως σήμερα- κείμενο γνώμης του κ. Μιωνή με το οποίο επιχειρεί πολιτική ανάλυση και μάλιστα σε μία από τις δύο μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς εφημερίδες του Ισραήλ. Από τα συνολικά 6 κείμενά του που έχουν δημοσιευθεί στην «Haaretz» τα προηγούμενα πέντε αφορούν την άνοδο της ακροδεξιάς -μέσω της ανόδου της Χρυσής Αυγής- και τους ορθούς προβληματισμούς τους για την ραγδαία άνοδο του ρατσισμό αλλά και τους τον φόβο για τον αντισημιτισμό στη χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here