Τις επιπτώσεις από Κοινή Υπουργική Απόφαση που ψήφισε η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη στα τέλη του 2023 αρχίζουν να βιώνουν οι νοσούντες χρόνιων παθήσεων, καθώς πλέον θεωρούνται εξαίρεση από τη δωρεάν συμμετοχή για την προμήθεια υλικών ευρείας χρήσης.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π. 47749/2022 – ΦΕΚ 6544/Β/21-12-2022 για την «Τροποποίηση (5η) της υπό στοιχεία ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157/31-10-2018 (Β 4898) κοινής υπουργικής απόφασης, με περιεχόμενο «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)» και ειδικότερα την παράγραφο 12, καταργείται η μηδενική συμμετοχή για την προμήθεια υλικών ευρείας χρήσης όπως καθετήρες, επιθέματα κ.λ.π σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως άνοια, Alzheimer, φλεβική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια κα.

Στην πλειονότητά τους, οι ασθενείς που καλούνται να προμηθευτούν σειρά απαραίτητων υλικών πληρώνοντας τη συμμετοχή τους (η οποία δεν υπήρχε πριν) είναι ηλικιωμένοι πολίτες, χαμηλοσυνταξιούχοι και πιθανότατα καθηλωμένοι σε ένα κρεβάτι.

Για να γίνουν ακόμη πιο κατανοητές οι επιπτώσεις της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ένας ηλικιωμένος με σύνταξη ύψους 500 ευρώ, για μια πληγή θα πρέπει να επιβαρυνθεί από 70 ευρώ έως 80 ευρώ! Αν κάποιος έχει περισσότερες πληγές, το ποσό αυτό θα είναι πολλαπλάσιο.

Το χαράτσι στους νοσούντες χρόνιων παθήσεων με τη επιβολή «εισιτηρίου» για την πρόσβαση σε σειρά υλικών, μειώνει σε σημαντικό βαθμό τη σωστή νοσηλεία τους, στερώντας τους τη δυνατότητα για δημόσια και δωρεάν Υγεία. Αλλά κυρίως αποδεικνύει, δυστυχώς με τόσο θλιβερό τρόπο, τις επιδιώξεις της νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here