Ψευδείς και συκοφαντικές έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών τις αναρτήσεις του δημοσιογράφου και εκδότη των «Παραπολιτικών», Γιάννη Κουρτάκη, αναφορικά με την εξοχική κατοικία του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο.

Πρόκειται για ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter) από τις 7 Δεκεμβρίου 2020, με την οποία ο Γ. Κουρτάκης διακινούσε ψευδείς ειδήσεις και μάλιστα εν γνώσει του, παραπλανώντας τους πολίτες.

Το επίμαχο tweet του Γ. Κουρτάκη που αποδείχτηκε με τη βούλα της Δικαιοσύνης, διασπορά ψευδών ειδήσεων

Το Δικαστήριο, όχι μόνο έκανε δεκτή ως προς την ουσία της την αγωγή που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επίσης υποχρεώνει τον εκδότη των «Παραπολιτικών» να διαγράψει την επίμαχη ανάρτηση από το λογαριασμό του στο twitter και να προβεί σε νέα ανάρτηση που θα αποκαθιστά την αλήθεια.

Στην ουσία της υπόθεσης, η Δικαιοσύνη έκρινε ψευδείς και συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς του εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά» περί δήθεν «μετακόμισης» του Αλέξη Τσίπρα από την Κυψέλη στο Σούνιο, περί δήθεν αγοράς πολυτελούς βίλας, περί δήθεν πολυτελούς επισκευής από μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, περί δήθεν μεταχρονολογημένης κατασκευής «ενοικιαστηρίου συμβολαίου», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τα όσα δημοσίευσε ο εναγόμενος ήταν «επινοήσεις» και ότι τελούσε «εν γνώσει της αναλήθειάς τους».

Το Δικαστήριο υποχρεώνει τον Γιάννη Κουρτάκη:

α) να αποαναρτήσει – διαγράψει από τον παραπάνω προσωπικό λογαριασμό του στο twitter την επίδικη ανάρτηση με το εξής περιεχόμενο: «Είναι αργά για να φτιάξουν ενοικιαστήριο συμβόλαιο. Όπως είναι σχετικά αργά για να βρουν άκρη πώς πληρώθηκαν τα μηνιαία τιμήματα. Και αυτό που είναι δύσκολο είναι να κρύψουν την κατασκευαστική εταιρία που πλήρωσε τις εργασίες επισκευής του ακινήτου. Γενικώς, είναι αργά».

β) Να προβεί σε ανάρτηση (tweet) στον προσωπικό λογαριασμό του με το εξής κείμενο: «Δημοσίευση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή η υπ’ αριθ. 3857/156/2021 αγωγή του Αλεξίου Τσίπρα σε βάρος μου», με συνημμένα επ’ αυτής της ανάρτησης φωτογραφικά αρχεία, επί των οποίων θα αποτυπώνεται το πλήρες σκεπτικό της παρούσας απόφασης εντός 15 ημερών από την επίδοσή της σε αυτόν.

Το Δικαστήριο έκρινε μάλιστα την απόφαση προσωρινά εκτελεστή και σε περίπτωση μη εκτέλεσής της ο εναγόμενος «καταδικάζεται σε χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ και προσωπική κράτηση τριών μηνών».

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της αποζημίωσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατέθεσε το πλήρες δικαστικό ένσημο, δεδομένου ότι επιθυμία του ήταν η αποκατάσταση της αλήθειας, η ηθική του δικαίωση και όχι η οικονομική εξόντωση του δημοσιογράφου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here