Πνιγμένες οι επιχειρήσεις, σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι, θεατής η κυβέρνηση

0
236

Τις δύσκολες ώρες που βιώνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταγράφει έρευνα της εταιρείας Marc σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών συμφωνεί ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας, με πιθανά λουκέτα στα μαγαζιά τους, με απολύσεις, και αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών τους. Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για τις επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει τσουνάμι ύφεσης για το β’ τρίμηνο του 2020, την ίδια ώρα που η ζήτηση έχει μειωθεί δραματικά, την ίδια ώρα που ο τουρισμός παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κρατήσει τη στάση του απλού παρατηρητή!

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που αποτυπώνουν την δυσμενή αυτή κατάσταση είναι τα εξής:

8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.

2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.

1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

Σχεδόν 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here