1η Ιουνίου 2016. Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή τροπολογία με την οποία προβλέπεται η καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή και προσδιορίζει τις απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Η καθολική απαγόρευση που εισάγει η τροπολογία αφορά στον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.

Κι όμως, η ΝΔ, αποφασίζει με αστεία επιχειρήματα να αποχωρήσει από τη Βουλή και ενώ κυριαρχούν οι αποκαλύψεις για τη συμμετοχή της συζύγου του Προέδρου του κόμματος σε offshore εταιρεία με έδρα τα νησιά Κέιμαν!

Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία τελικά υπερψηφίστε με 190 ψήφους, η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα.

Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα, αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση περιλαμβάνει και κράτη των οποίων το φορολογικό σύστημα είναι καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού.

Μέσα σε όλα, είχαμε και το κορυφαίο επιχείρημα από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την επιλογή της αποχώρησης της ΝΔ από τη ψηφοφορία, δήλωνε ότι η απόκτηση offshore από τη σύζυγο πολιτικού μπορεί και να είναι μια πράξη εκδίκησης για να τον στείλει στη φυλακή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here