Μ. Βορίδης με ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Μ. Βορίδη με ΝΔ για το τί συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας

0
1349

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η παρουσία τουρκικού σκάφους στα ελληνικά ύδατα συνιστούσε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, αλλά δεν συνιστά παραβίαση με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του σημερινού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Τέλος δεν έχει η κωμικοτραγική προσπάθεια στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δικαιολογήσουν την έλλειψη στρατηγικής και την -τελικά- υποχωρητικότητά της ΝΔ έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Συμπληρώνοντας σχεδόν ένα μήνα παραβιάσεων και -σύμφωνα με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας ερευνών στην ελληνική υφαλοκρυπίδα- ο Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι το Oruc Reis δεν έχει παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς έχει δικαίωμα να πλέει σε διεθνή ύδατα!

«Μπορεί να μην αρέσει αλλά το Oruc Reis πλέει σε διεθνή ύδατα» τόνισε ο Υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό ακόμα και τους παρουσιαστές του ΣΚΑΙ, επιχειρηματολογώντας στη συνέχεια ότι το ερευνητικό πλοίο «δηλώνει ότι θα παραβιάσει» και ότι «έχει…προκλητικές προθέσεις»!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κόκκινη γραμμή έχετε; Ποιά είναι;
ΒΟΡΊΔΗΣ: Κόκκινη γραμμή είναι ότι τοποθετούμαστε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Κινητοποιούμε την διεθνή κοινότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή αν πάει στο Καστελόριζο θα λέτε κινητοποιούμε την κοινότητα;

ΒΟΡΙΔΗΣ: Η έννοια του πάει στο Καστελόριζο λίγο να την διευκρινίσουμε. Το πάει στο Καστελόριζο δεν αφορά την έννοια της εδαφικής κυριαρχίας με την έννοια των ναυτικών μιλίων. Δεν πάει εκεί. Πηγαίνει στην υφαλοκρηπίδα, άρα πηγαίνει σε διεθνή ύδατα και το ερώτημα είναι τί κάνει στην υφαλοκρηπίδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είναι παραβίαση αν το βλέπει από το Καστελόριζο;

ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν είναι διεθνή ύδατα, το επαναλαμβάνω. Αν είναι διεθνή ύδατα έχει το δικαίωμα να πλέει…Αν πλέει και δεν κάνει τίποτα από πλευρά έρευνας… έχει δικαίωμα να το κάνει. Μπορεί να μην θέλουμε να το βλέπουμε, να μην μας αρέσει, αλλά δικαίωμα έχει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάνει έρευνες;
ΒΟΡΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση λέει ότι δεν κάνει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τότε γιατί φωνάζουμε;
ΒΟΡΙΔΗΣ: Γιατί το γεγονός ότι είναι ένα ερευνητικό σκάφος μαζί με το σύνολο του στόλου προφανώς αυτό αποτελεί προκλητική ενέργεια. Δηλώνει ότι θα παραβιάσει και ας το πω διατάσσεται ώστε να μπορεί να παραβιάσει. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί τέτοια παραβίαση.

Εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για την έννοια της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας είχε καταθέσει ο Μάκης Βορίδης το καλοκαίρι του 2019, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Τότε, ο κ. Βορίδης, όπως κάθε στέλεχος της ΝΔ που εκ του ασφαλούς και προς άγρα ψήφων σέβεται τον εαυτό του, δήλωνε ότι ακόμα και η παρουσία τουρκικού πλοίου στα ελληνικά ύδατα συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας η έρευνα;
ΒΟΡΙΔΗΣ: Ξεκάθαρα… Τώρα το αν απλώς πήγε ή τρύπησε, το οποίο είναι διαφορετικές πράξεις ή αύριο θα κάνει εξόρυξη το οποίο είναι μια τρίτη πράξη…αλλά πάντως έχουμε παραβιάσεις.

Άρα, τι περιμένει ο λαός μας; Περιμένει να προστατευτεί η κυριαρχία του Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Γίνεται με ένα τρόπο. Αν τα τουρκικά σκάφη φύγουν από εκεί. Έτσι προστατεύεται. Το αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here