Καθώς βαδίζουμε στη συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές, τα δεδομένα από τις επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομία είναι ξεκάθαρα. Σύμφωνα με όλους τους δείκτες, μετά από χρόνια ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε ρυθμούς ύφεσης.

Η ΕΛΣΤΑΤ, ο ΟΟΣΑ, αλλά και το σύνολο των διεθνών οίκων συμφωνούν ότι η ύφεση δεν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού, καθώς το αρνητικό πρόσημο καταγράφεται από το τρίτο τρίμηνο του 2019, μερικούς δηλαδή μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την (αυτοδύναμη) ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης εκλέχτηκε με βασικό σύνθημα την ανάπτυξη. Κατηγορούσε μάλιστα την προηγούμενη κυβέρνηση για «αναιμική ανάπτυξη» όταν η ελληνική οικονομία πετύχαινε ρυθμούς κοντά στο 2,5%. Ο σημερινός Πρωθυπουργός υποσχόταν μάλιστα ότι είναι εφικτός ο στόχος του 4% και μάλιστα από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Ωστόσο, αυτό που αξίζει να θυμηθούμε είναι η τακτική που διαχρονικά ακολουθεί η ΝΔ όσον αφορά την οικονομία και τη (δήθεν) ανάπτυξή της από τους (δήθεν) ειδικούς. Δηλαδή τους εκάστοτε Προέδρους της και τα κορυφαία στελέχη της που πάντοτε γνωρίζουν τον τρόπο να φέρουν επενδύσεις. Και κυρίως «νέες δουλειές».

Αυτή ακριβώς την καρικατούρα ακολούθησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιάνοντας το νήμα από τον πατέρα του Κωνσταντίνο.

Με βομβαρδισμό προεκλογικών σποτ και με κεντρικό αφήγημα τις «νέες δουλειές», πασπαλισμένο με…αρκετή «ανάπτυξη».

Το 1990, στο προεκλογικό σποτ του κόμματος, οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Γιώργος Σουφλιάς, Αντώνης Σαμαράς και Μιλτιάδης Έβερτ επαναλαμβάνουν μέσα σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα τη λέξη «δουλειές».

Το 2017 -και φυσικά καθόλη τη διάρκεια μέχρι την επικράτησή του στις εκλογές- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νέος τότε πρόεδρος του κόμματος, στο πρώτο προσυνέδριο, δηλώνει ότι «ΝΔ ίσον νέες δουλειές, δουλειές, δουλειές».

Τα αποτελέσματα από το 1990 μέχρι σήμερα, είναι γνωστά, έχουν καταγραφεί και συνεχίζουν να καταγράφονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here