Οχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 18 Ιουνίου, από την επόμενη της νίκης της ΝΔ του Σαμαρά στις εθνικές εκλογές του 2012.

Η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσει ποσοστό 29,66% και 129 έδρες, δεύτερο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,89% και 71 έδρες, τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,28% και 33 έδρες, τέταρτο κόμμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,51% και 20 έδρες, πέμπτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 6,92% και 18 έδρες, έκτο κόμμα η Δημοκρατική Αριστερά με 6,25% και 17 έδρες, έβδομο και τελευταίο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 4,50% και 12 έδρες. Η αποχή άγγιξε το 37,51% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Είχαν προηγηθεί, περίπου ένα μήνα νωρίτερα, οι εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου στις οποίες επίσης είχε επικρατήσει η ΝΔ, όμως δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Εκείνες οι εκλογές σημαδεύτηκαν από τα πολύ χαμηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν τόσο το πρώτο κόμμα, μόλις 18,85% όσο και το δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,78%. Η αποχή άγγιξε το 34,88% των εγγεγραμμένων ψηφοφορων.

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έγινε δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης και έτσι σχηματίστηκε η Υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο, σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε ένα ακραία πολωμένο κλίμα, εν μέσω χρεοκοπίας και συνεχόμενης πτώσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, η ΝΔ εφαρμόζοντας τη γνωστή συνταγή της τρομοκράτησης της κοινωνίας αλλά και λίγη ελπίδα μέσω της “επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου” -που ποτέ φυσικά δεν έκανε- κατάφερε τελικά να υπερισχύσει του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε για πρώτη φορά κέρδιζε τις θέσεις στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σαμαράς και Βενιζέλος (αλλά και Κουβέλης), συγκυβέρνησαν τελικά για σχεδόν 2,5 χρόνια, με τον τελευταίο να αποχωρεί το καλοκαίρι του 2013 λόγω του μαύρου στην ΕΡΤ.

Αξίζει να θυμηθούμε λοιπόν τα όσα κατήγγειλε ο Σαμαράς προεκλογικά τόσο για τον πιο πιστό εταίρο της κυβέρνησής του, Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και για το ΠΑΣΟΚ.

Στις 9 Απριλίου του 2012 δε, δηλαδή λίγες μέρες πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και την μετέπειτα συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ο μετέπειτα Πρωθυπουργός κατήγγειλε τον Βενιζέλο ως τον εμπνευστή του μνημονίου!

Τα αποτελέσματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είναι γνωστά. Η οικονομία συνέχισε να βουλιάζει, η ανεργία αυξήθηκε, οι μισθοί συνέχισαν την κατηφόρα, επιβλήθηκε η θεσμοθέτηση του υποκατώτατου μισθού, καμία επένδυση δεν προχώρησε, η Ελλάδα συρρίκνωσε ακόμα περισσότερο την επιρροής της στη διεθνή σκηνή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here