Κ. Σημίτης: Πέντε ημέρες πριν από την ιστορική απόφαση Μπάιντεν, αρθρογραφούσε κατά της άρσης της πατέντας!

0
344

Νόμπελ πολιτικής διορατικότητας, ικανότητας εκτίμησης των γεγονότων, ενστίκτου και κυρίως timing πρέπει να δοθεί στον Κώστα Σημίτη, με αφορμή το άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» που εκτάκτως, λόγω Πάσχα, κυκλοφόρησε τη Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021.

Υπό τον τίτλο «Η πανδημία, τα εμβόλια και οι πατέντες», ο πρώην Πρωθυπουργός βάζει (ξανά) πλάτη στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι η άρση της πατέντας των εμβολίων είναι μια ανέφικτη πρόταση!

«Η δωρεάν παροχή του φαρμάκου σε όλους θα λειτουργήσει ανασχετικά για την έρευνα. Ποιο συμφέρον θα έχει μια επιχείρηση να δαπανήσει και να ερευνήσει χωρίς ανταμοιβή; Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι ένα κίνητρο έρευνας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του…εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα, υπερθεματίζοντας με την ως τότε στάση των ΗΠΑ: «Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Pfizer για παραχώρηση της χρήσης του εμβολίου σε ορισμένες χώρες, είναι σύμφωνη με το οικονομικό πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών»!

Μόλις πέντε ημέρες λοιπόν πριν από την ιστορική ανακοίνωση-απόφαση Μπάιντεν, ο Σημίτης όχι μόνο επιχειρηματολογούσε για τον…κίνδυνο να έχουμε περισσότερους θανάτους(…) «η χρήση της ευρεσιτεχνίας, χωρίς να υπάρχει ένα απαραίτητο τεχνικό περιβάλλον, μπορεί να έχει αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή τη συνέχιση και εντατικοποίηση της ασθένειας ή περισσότερους θανάτους» αλλά παράλληλα θεωρούσε απόλυτα λογικό επιχείρημα τη στάση ισχυρών οικονομικά κρατών στα αιτήματα διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για την ελεύθερη χρήση του εμβολίου. Αναφέρει συγκεκριμένα ο Σημιτής: «Γι’ αυτό και σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν η Ινδία, η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία, ζήτησαν τη θέσπιση μια ρύθμισης η οποία να επιτρέπει την ελεύθερη χρήση του εμβολίου. Το αίτημα αυτό έγινε ευρύτερο αποδεκτό και από Διεθνείς Οργανισμούς, όπως οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και η «OXFAM International. Τα αιτήματα αυτά δεν εισακούστηκαν, ούτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε από άλλες χώρες με διαφορετικά καθεστώτα. Όλες αυτές έχουν στηρίξει την πρόοδό τους όχι μόνον στην έρευνα, αλλά και στην αξιοποίηση των όσων προκύπτουν από την ελεύθερη πρωτοβουλία παραγωγής του εμβολίου και την καθιέρωσή του ως πνευματικής ιδιοκτησίας».

Διαβάστε το σχετικό άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here